Morton neurinoom

Oorzaak

Een Morton neurinoom is een inklemming van een zenuw ter hoogte van de derde en vierde metatarsaalkop. Bij een langdurige inklemming ontstaat een verdikking van deze zenuw, ‘neurinoma’ genoemd wat een goedaardig zenuwgezwel betekent. Morton is de naam van de arts die de aandoening voor het eerst beschreef. De aandoening komt veel vaker voor bij vrouwen dan mannen, meestal op middelbare leeftijd. Smalle schoenen of hoge hakken kunnen de klachten doen toenemen.

Symptomen

De belangrijkste klacht bij een Morton neurinoom is pijn die vaak ervaren wordt als brandend of stekend van karakter. Ook elektrische tintelingen kunnen aanwezig zijn die vaak uitstralen naar de 3e en 4e teen. Er kan ook een verminderd dof gevoel zijn in de tenen. Sommigen hebben het gevoel dat er iets ‘verspringt’ in de voet. 

Diagnose en onderzoeken

De diagnose wordt gesteld op basis van de symptomen en het klinisch onderzoek. In veel gevallen kan een pijnlijke ‘klik’ worden uitgelokt in de voorvoet.

Een Morton neurinoma is niet zichtbaar op een klassieke radiografie. Beeldvorming wordt soms gevraagd om andere aandoeningen zoals een stressfractuur uit te sluiten. NMR-scan of echo kan het neurinoma soms wel in het licht stellen.

Behandeling

Niet-operatief

Steunzolen

Steunzolen op maat met metatarsaalpad kunnen drukvermindering geven op de verdikte zenuw. 

Steunzool met metatarsaalpelotte

Infiltratie

Een infiltratie met cortisone kan pijnstillend en ontstekingswerend werken maar heeft vaak maar een tijdelijk effect.

Operatief

Het neurinoma wordt verwijderd door een kleine insnede aan de bovenzijde van de voet. De ingreep gebeurt met een plaatselijke verdoving (knieprik of ‘POP-block’) en gebeurt in dagziekenhuis. Na de ingreep mag de voet belast worden met een verbandschoen. De wonde is in na 2 weken genezen. De weggenomen zenuw is een gevoelstak waardoor er na de ingreep dus een gevoelloosheid kan bestaan tussen de 3e en de 4e teen. 

Postoperatief dient men voldoende hoogstand in acht te nemen en 2 krukken te voorzien. Zwelling en reactie kunnen tot enkele maanden aanwezig zijn.

Resectie van het Morton neurinoom