Bunionette of zwelling aan de kleine teen

Een bunionette is een knobbel aan de buitenkant (zijkant) van de voet. Het lijkt op een hallux valgus maar dan aan de kleine teen. De knobbel is pijnlijk bij het dragen van schoenen. Soms ontstaat er eelt of een slijmbeursontsteking waardoor de knobbel nog groter wordt.  

Afhankelijk van de anatomie van de voet onderscheiden we drie types beenderige misvormingen: het kopje is te groot, het 5e middenvoetsbeentje is krom of er is te veel ruimte tussen de middenvoetsbeentjes. 

Bunionette
Bunionette

Behandeling van bunionette

De behandeling bestaat in de eerste plaats uit een schoenaanpassing. Brede schoenen met een soepele voorvoet geven minder druk op de knobbel. Indien dit onvoldoende helpt is een ingreep aangewezen. Een deel van het knobbeltje wordt weggenomen en het kopje van het 5e middenvoetsbeentje wordt naar binnen verplaatst.

Bunionette
Correctie van de teen

De ingreep gebeurt in dagziekenhuis te Heilig Hart Ziekenhuis Lier en kan onder locoregionale verdoving dmv een prik ter hoogte van de knieholte (POP-block) worden uitgevoerd. Eerste 2 weken 2 krukken te voorzien en voldoende hoogstand. Nadien mag de voet mag belast worden met een verbandschoen die gedragen moet worden tot 5 weken na de ingreep.