Gebroken schouder
Soorten breuken
Breuken van de bovenarm ter hoogte van de schouder
Essentieel bij een gebroken bovenarm is het aantal fragmenten en de verplaatsing van deze fragmenten.
- 2-partfractuur: De kop en de schacht
- 3-partfractuur: De kop, de schacht en de grote tuberositeit
- 4-partfractuur: De kop, de schacht, de grote en kleine tuberositeit.
De tuberositeiten zijn de aanhechtingsplaatsen van de pezen van de rotator cuff van de schouder.
Bij comminutieve breuken van de bovenarm (op meerdere plaatsen gebroken) zijn er nog bijkomende losse fragmenten van de kop, schacht of tuberositeiten aanwezig.
Breuken van het sleutelbeen, de kom van de schouder en het schouderblad
Apart beschouwen we de sleutelbeenbreuken, breuken van de kom en het schouderblad.
Breuken van de kom zijn zeldzaam en meestal het gevolg van verkeersongevallen. Opnieuw zijn het aantal fragmenten en de verplaatsing hiervan belangrijk.
Breuken van het schouderblad zijn eveneens eerder zeldzaam en vaak het gevolg van verkeersongevallen.
Symptomen
Bij een breuk van de bovenarm dicht bij de schouder is er meestal ernstige pijn aanwezig, voornamelijk wanneer je de arm wilt bewegen. De schouder kan niet meer normaal bewegen. Na enkele uren zal er een bloeduitstorting te zien zijn.
Diagnose en onderzoeken
Aan de hand van radiografieën en zo nodig CT scan, kan de arts de breuk vaststellen.
Behandeling
De behandeling van breuken van de schouder, de kom van de schouder en het schouderblad hangt af van de verplaatsing en het aantal fragmenten.
Niet-operatief
Als de breuk weinig of niet verplaatst is, dan wordt deze meestal zonder operatie behandeld. De breuk zal spontaan helen over het verloop van een zesal weken tot enkele maanden. Je krijgt een draagdoek om de arm te laten rusten en zo weinig mogelijk te bewegen. Na een drietal weken zal je stilaan mogen bewegen.
Breuken van het schouderblad worden meestal zonder operatie behandeld.
Operatief
Als er een te grote verplaatsing van de breuk is, zal de arts overgaan tot een operatie. Bij een operatie zal de chirurg proberen om de breuk terug op zijn plaats te zetten en deze te fixeren met enkele schroeven en een plaat. Deze plaat mag blijven zitten, ook wanneer de breuk genezen is.
Bij oudere patiënten weten we dat de breuk zeer moeilijk geneest als deze wordt gefixeerd met een plaat en schroeven. In dat geval zal de arts sneller overgaan tot het plaatsen van een prothese. Jouw behandelende arts zal met jou de verschillende behandelingen bespreken en met u trachten een goede keuze te maken.
Mogelijke complicaties zoals infectie, wondprobleem, zenuwletsels, … komen slechts zelden voor (<1%). Soms geneest een breuk niet (nonunion) en moet men (opnieuw) een operatie uitvoeren. Als de breuk niet geneest en er komen te veel krachten over de plaat en schroeven, kunnen deze ook breken.
Na een breuk rond het schoudergewricht behoudt je meestal een bewegingsbeperking. Je kan meestal niet meer met de arm boven het hoofd en de draaibeweging in de schouder is meestal ook beperkt. Deze bewegingsbeperking treedt op na zowel operatieve als niet operatieve behandeling van schouderbreuken. Breuken van het sleutelbeen geven meestal weinig tot geen beperking in beweging.