Standafwijkingen van de knie

 De knie bestaat uit drie compartimenten : 

  • Binnenste compartiment
  • Buitenste compartiment
  • Voorste compartiment met de knieschijf

Sommige mensen hebben van nature X-benen of O-benen. Deze constitutie beschikt voor tot een specifieke vorm van slijtage in de knie. Zeker als daarbij ook nog de meniscusfunctie door een meniscusletsel wegvalt.

In die gevallen kan de bestaande asafwijking gaan toenemen en aanleiding geven tot belangrijke pijnklachten omdat alle krachten in de knie door één compartiment gaan in plaats van verdeeld te worden over de compartimenten. Deze vorm van artrose dient niet altijd met een prothese behandeld te worden. De patiënt kan in dit geval vaak zijn eigen knie bewaren.

Bij jonge en actieve mensen zal uw kniechirurg terughoudend zijn om prothesechirurgie voor te stellen. Voor jonge, actieve mensen kan soms een osteotomie een oplossing zijn die de pijn kan verhelpen zonder dat een prothese moet geplaatst worden.

Daarvoor wordt een ascorrectie uitgevoerd zodat de gewichtsdragende lijn naar het gezonde compartiment wordt afgeleid. Dit zal de krachten beter verdelen over de knie zodat uw pijn verminderd en de functie van de knie verbetert. Je kan dit zien als een geplande en precies uitgevoerde breuk van de knie die dan in een verbeterde, voorafbepaalde positie wordt gezet en gefixeerd met plaat en schroeven. 

Uw kniespecialist zal een osteotomie steeds grondig voorbereiden. Daarvoor zijn radiografies van de knie nodig en ook een radiografie van de volledige lengte van uw benen.

Met deze onderzoeken kan de uit te voeren correctie nauwkeurig gepland worden.

Na een osteotomie is een periode van 4 tot 6 weken beschermde steunname nodig waarna progressief kan belast worden. Het bewegen van de knie is onmiddellijk toegestaan en wordt zelfs aangemoedigd.

Radiografie na ascorrectie