Heupinklemming of impingement

Oorzaak

Bij heupinklemming of Femoro-Acetabulair Impingement (afgekort FAI) ontstaat er inklemming tussen de heupkom (acetabulum) en de heuphals (femurhals). Hierdoor kan er schade ontstaan aan het labrum of het kraakbeen van de heupkom. Deze schade ontstaat meestal geleidelijk. Vaak ontstaan de klachten pas na een verkeerde beweging.

Heupinklemming kan ontstaan door een abnormale vorm van de femurhals (CAM impingement), een abnormale vorm van de heupkom (PINCER impingement) of beide (MIXED impingement).

Meer videomateriaal kan u terugvinden op het internet vinden door te klikken op onderstaande links:

Symptomen

Wanneer er schade ontstaat in het heupgewricht door heupinklemming, leidt dit vaak tot pijn in of rond de lies. Soms wordt er een plotse schietende pijn ervaren bij bepaalde bewegingen zoals rechtkomen uit een diepe zetel of in en uit de auto stappen. Soms is er eerder een zeurende last rond de lies, soms ook ‘s nachts.

Diagnose en onderzoeken

Na een grondig klinisch onderzoek kan de diagnose van heupinklemming vermoed worden. Met een radiografie van de heup en bekken wordt nagekeken of een vormafwijking van de heuphals of heupkom aanwezig is.

Schematisch overzicht van mogelijke radiologische bevindingen bij CAM impingement
Zijdelingse RX opname van heup met CAM impingement

Vaak is een bijkomende artro-MRI scan nodig  Dit is een magnetische scan waarbij er een infiltratie geven wordt in het heupgewricht met contraststof. Met dit onderzoek kan worden nagekeken of er schade aanwezig is in het heupgewricht, zoals een labrumscheur of kraakbeenschade.

Arthro-MRI

Ook een CT-scan kan nuttig zijn om de vormafwijking in 3 richtingen te bestuderen.

3D CT scan van de heup

Behandeling

Niet-operatief

Indien de klachten beperkt zijn of de diagnose niet volledig duidelijk is kan een heupinfiltratie overwogen worden. Hierbij wordt onder controle van echografie of fluoroscopie (röntgenstralen) een lokale verdoving gegeven in combinatie met hyaluronzuur of cortisone.

Met een heupinfiltratie kan (tijdelijk) de pijn in de lies verbeteren. Een labrumscheur of kraakbeenschade geneest echter niet spontaan.

Operatief

Heupinklemming of femoro-acetabulair impingement (FAI) kan behandeld worden met een kijkoperatie (heuparthroscopie) of met een open ingreep.

Bij een heuparthroscopie wordt onder algemene narcose via verschillende kleine gaatjes in het heupgewricht gekeken. Hierbij kan de schade bekeken worden en geprobeerd worden deze schade te behandelen en verbeteren zodat de klachten verminderen.

Kraakbeenschade is moeilijk te herstellen. Losse kraakbeenflappen worden bijgewerkt tot op stabiele randen. Soms wordt bloeding veroorzaakt in het blootliggende bot (microfracture of icepicking) om opnieuw ingroei van kraakbeen te stimuleren.

Losse kraakbeenflap heupkom
Microfracturen voor verbetering kraakbeenherstel

Soms is het aangewezen het labrum met botankers terug vast te hechten. Deze ankers worden slechts ten dele terugbetaald door uw ziekenfonds.

Labrumhechting schematisch
Beeld van een labrumhechting

Bovendien kan ook de vormafwijking van heuphals of heupkom behandeld worden door het overtollige bot te verwijderen.

CAM impingement
Status na resectie CAM impingement

In sommige gevallen is een kijkoperatie niet mogelijk en kan een open heupoperatie aangewezen.

Herstel na een kijkoperatie van de heup

Bij een kijkoperatie van de heup verblijft u 1 nacht in het ziekenhuis. Uw revalidatieschema zal afhangen van welke behandeling er juist diende te gebeuren. Bij uw ontslag in het ziekenhuis krijgt u een aangepast schema.

Indien kraakbeen terug moet opgroeien, dient de steunname gedurende 6 tot 8 weken te worden beperkt en kan u best krukken gebruiken. Is het labrum vastgehecht en moet het terug vastgroeien, moeten diepe buiging en geforceerde bewegingen van de heup vermeden worden gedurende 6 weken.

Van zodra de wonde het toelaat, is fietsen op een hometrainer zonder (veel) weerstand toegelaten. Het is de bedoeling het heupgewricht zo snel mogelijk soepel te krijgen. Na 4 tot 6 weken kan lichter werk terug hervat worden, zwaardere arbeid is mogelijk na 3-4 maanden. De totale revalidatie duurt vaak 6 maanden.

Resultaten na een operatieve behandeling

Soms duurt het tot 6 maanden na een kijkoperatie van de heup alvorens een eindresultaat bekomen wordt.

Na een kijkoperatie van de heup zijn 80-90% van de patiënten duidelijk beter. Voor 10-20% van de patiënten gaf de ingreep weinig verandering. Slechts zelden zijn patiënten slechter na de ingreep.

Wanneer er (belangrijke) kraakbeenschade is, is het resultaat van de ingreep vaak minder goed.

Mogelijke verwikkelingen

Om in het heupgewricht te kunnen kijken, wordt aan de voet getrokken zodat het heupgewricht zich opent. Hierdoor is het mogelijk dat er voosheid of drukplekken ontstaan in de voet, het been of in de schaamstreek. Soms treden er erectiestoornissen op.  Na een operatie is er kans op bloeding en infectie. Meestal verdwijnen deze klachten spontaan. De kans op verwikkelingen is echter klein (<1%).