Reumatologische aandoeningen

Reuma is een verzamelnaam voor circa 200 reumatische ziekten  waarbij ontstekingen van spieren, pezen, gewrichten, botten en/of inwendige organen op de voorgrond staan.
Deze reumatische ziekten kunnen worden onderverdeeld in vier groepen:

  • Artritis
  • Artrose
  • Weke delen reuma
  • Bindweefsel- of systeemziekten

· Artritis: een gewrichtsontsteking
Een gewricht is gezwollen, pijnlijk, beperkt in beweeglijkheid, stijf (met name ’s ochtends) en warm (slechts zelden rood). Artritis kan door vele oorzaken ontstaan. Jicht en reumatoïde artritis zijn voorbeelden  van artritis.

· Artrose: gewrichtsslijtage
Dit is het gevolg van kapot/afgesleten kraakbeen dat de uiteinden van de botten bekleedt. Dit leidt tot pijn, stijfheid, verminderde beweeglijkheid en soms ook tot ontsteking van de gewrichten.

· Weke delen reuma
Dit zijn reumatische ziekten van pezen, zoals peesaanhechtingen, banden, slijmbeurzen en spieren, bijvoorbeeld een tenniselleboog of een pijnlijke schouder.

· Bindweefselziekten of systeemziekten
Naast gewrichtsontstekingen kunnen ook ontstekingen van ogen, bloedvaten, huid en interne organen optreden. Voorbeelden van bindweefselziekten zijn lupus (SLE), sclerodermie, Sjögren-syndroom, polymyositis, dermatomyositis, vasculitis en Mixed Connective Tissue Disease (MCTD).

Meer informatie over reumatische aandoeningen vindt je op de website van Reumalier.

In de Ortho-Clinic kan u steeds terecht bij reumatoloog Dr. A. Schuerwegh.