Totale heupprothese met robot
Als eerste ziekenhuis in de provincie Antwerpen en als 2e ziekenhuis in België gebruikt het Heilig Hart ziekenhuis Lier voortaan een MAKO Robot om heupprothesen te plaatsen.
Het ziekenhuis had reeds een grote traditie en expertise ontwikkeld bij het plaatsen van totale heupprothesen. Met de intrede van de MAKO Robot wordt de lat nog wat hoger gelegd en streven heupchirurgen Dr. Van Opstal en Dr. Myncke er naar een perfecte plaatsing van elke heupprothese te bereiken.
Onderstaande video legt uit wat je kan verwachten van de voorbereiding en je opname in het ziekenhuis wanneer je een robot-geassisteerde heupprothese wil laten plaatsen.
Enkele patiënten die een robot-geassisteerde totale heupprothese kregen, vertellen u graag hoe dit voor hen verlopen is.
Je kan nog meer uitgebreidere informatie vinden over de operatie, gaande van de voorbereiding op de operatie tot welke oefeningen je moet doen na de ingreep, door te klikken op onderstaande link:
Elke patiënt en elk heupgewricht is verschillend en door het gebruik van de robot kan de behandeling vrijwel op maat van de patiënt worden afgestemd. De nauwkeurigheid die hier mee kan bereikt worden is niet vergelijkbaar met de traditionele manier waarop heupprothesen worden geplaatst.
“Door de robot te gaan gebruiken is de positionering van de prothese veel nauwkeuriger en zijn onze resultaten veel meer voorspelbaar en reproduceerbaar geworden. Wat je op voorhand uitmeet is vrijwel exact hoe je de prothese tijdens de ingreep gaat plaatsen.“
Dr. Nick Van Opstal
Elke ingreep wordt voorbereid met een CT scan waarop de ideale positie van de componenten van de heupprothese kan bepaald worden met behulp van geavanceerde software. Op die manier kan de anatomie van de patiënt maximaal gerespecteerd worden en kan de prothese biomechanisch gezien exact geplaatst worden waar ze hoort te zijn.
Tijdens de ingreep werkt de chirurg als het ware samen met de robot. De robotarm begeleidt de chirurg zodat de prothese exact volgens het plan wordt geplaatst. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een navigatiesysteem of ‘GPS’. Met behulp van speciale antennes die op anatomische punten worden geplaatst zoals de bekkenkam en het dijbeen van de patiënt, kan de robot zijn positie tot op minder dan 0,5mm nauwkeurig bepalen. Bovendien blijft er meer bot bewaard en gaat er minder bloed verloren dan bij een conventionele heupprothese.
Studies tonen aan dat patiënten vlotter herstellen, minder lang in het ziekenhuis verblijven en beter functioneren met hun nieuwe heup. De nauwkeurigheid van een robotheup vermindert ook de kans op bepaalde problemen of complicaties zoals een ontwrichting of een beenlengteverschil. Er worden ook voordelen verwacht op lange termijn zoals een vermindering van de slijtage, minder kans op een revisie en een langere overlevingsduur van de prothese.
“Ons ultieme doel is een patiënt die een heupprothese heeft die perfect natuurlijk aanvoelt, net als de oorspronkelijke heup. Daar maakt de MAKO Robot nu het grote verschil. De verwachtingen die we hadden over het systeem zijn volledig ingelost.
Dr. Jan Myncke