Scheur in het scapholunair ligament

Oorzaak

Het scapholunair ligament is een gewrichtsband tussen twee kleine beenderen van de handwortel: het scaphoïd en het lunatum. Dit ligament zorgt door zijn verbinding voor een gecoördineerde beweging tussen de handwortelbeentjes bij beweging van de hand. In totaal zijn er maar liefst 8 handwortelbeentjes.

Symptomen

Een scheur van het scapholunair ligament kan ontstaan door een val op de hand. Dit kan partieel of volledig zijn. Hierdoor verbreed de afstand tussen het scaphoïd en het lunatum. Deze kantelen ten opzichte van mekaar. Op lange termijn kan dit tot artrose van pols en handwortel leiden. Soms kan de patiënt zich geen enkele mogelijke oorzaak herinneren.

RX opname toont een opening tussen scafoid en lunatum

Na de val is er pijn, functiebeperking en zwelling van de pols. Soms wordt dit behandeld als een polsverstuiking en wordt het letsel miskend. Het is mogelijk dat na enkele weken de pijn verdwijnt zoals bij een polsverstuiking en dat pas later de problemen van pijn en/of bewegingsbeperking weer opduiken.

Diagnose en onderzoek

Aan de hand specifieke testen tijdens het klinisch onderzoek en radiografie, kan de arts de diagnose bevestigen. Indien nodig, zal een scan uitgevoerd worden. Eerder uitzonderlijk kan de diagnose pas bevestigd worden bij een kijkoperatie van de pols vooral bij partiele scheuren.

Behandeling

Afhankelijk van het stadium van de scheur (recente scheur of reeds aanwezigheid van polsartrose) zal de arts een behandeling starten. Artrose kan niet genezen worden. Het kraakbeen dat versleten is en dus weg is, kunnen we niet meer terugbrengen. De behandeling is gericht op het verhelpen van de symptomen; voornamelijk pijn.

Niet-operatief

Door immobilisatie (gips of brace) zal de pols al minder pijn doen. Ook pijnstillers en/of ontstekingsremmers kunnen beterschap geven. De arts geeft soms een inspuiting met cortisone om de pijn te verbeteren. Dit ontstaat door een langdurige ontsteking ten gevolge van artrose.

Al deze behandelingsmiddelen kunnen tijdelijk beterschap geven.

Operatief

De scheur kan in de meeste gevallen echter niet spontaan genezen en dikwijls is een operatie nodig.

Er bestaan verschillende operatieve ingrepen voor een scapholunaire scheur. Afhankelijk van het stadium van de scheur, zal de arts samen met u de beste behandeling voor uw pols voorstellen.

Een recente scheur kan de arts herstellen. Meestal is een reconstructie van het ligament noodzakelijk door een andere pees te gebruiken (Brunelli ingreep).

Als er reeds artrose is, kan de pols gedeeltelijk of geheel worden vastgezet.

RX opname in vooraanzicht van ‘4 corner fusion’
RX opname in zijaanzicht van ‘4 corner fusion’

Een andere veel gebruikte oplossing is het verwijderen van de beenderen die versleten zijn: een proximale rij carpectomie.

RX opname na een resectie van proximale rij beenderen

Na deze operaties is meestal een gips nodig voor ten minste 6 weken, soms moet er na 4 à 6 weken een pin uit de pols verwijderd worden.

Zoals bij elke operatie zijn er mogelijke complicaties. Infectie, wondprobleem, zenuwletsels, … komen gelukkig zelden voor (<1%). Vooral blijvende pijn, bewegingsbeperking en krachtsverlies kunnen optreden na een operatie voor een scapholunaire ligament scheur.