Nieuwe operatie techniek kruisbandscheur

De voorste kruisband is een belangrijk ligament in de knie dat een groot deel van de stabiliteit van de knie bepaalt. Bij een kruisbandscheur (vaak opgelopen bij sporten en skieën) scheurt de voorste kruisband in stukken of scheurt deze af van de aanhechting. Dit maakt dat de knie te los is en dit geeft een onstabiel gevoel. Vaak geeft het slechts tijdelijk pijn, maar pijn is niet echt een belangrijk symptoom van een kruisbanscheur. De scheur geeft wel een onstabiel gevoel.

In sommige uitzonderlijke omstandigheden kan deze scheur vanzelf genezen, maar meestal is er toch een operatie nodig. Vaak zijn er ook bijkomende problemen in de knie zoals een meniscusscheur of een kraakbeenletsel, die ook een operatie vereisen om de knie te “redden” naar de toekomst toe.

De laatste jaren is er hier een enorme evolutie geweest in de techniek die gebruikt wordt om deze operatie uit te voeren. Dokter Heylen gebruikt hierbij de meeste geavanceerde techniek. Hij legt hieronder uit wat het voordeel is:

Bij de operatie wordt via een klein sneetje 1 of 2 van de buigpezen van de knie genomen. Er zijn 3 buigpezen en er blijft dus altijd minstens 1 buigpees behouden en als het kan proberen we er zelfs maar 1 te nemen. Deze buigpees wordt 3-4x dubbelgevouwen om een mooie dikke nieuwe kruisbandpees te maken. De rest van de operatie is een kijkoperatie waarbij de nieuwe kruisband in de knie wordt geplaatst. De fixatie (het vastzetten) van de nieuwe kruisband is tegenwoordig ultrastevig met een fixatie aan het boven- en onderbeen met hele stevige metalen plaatjes. Bij een belangrijke instabiliteit of een hoog risicosport wordt vaak ook nog aan de buitenkant van de knie een extra versteviging toegevoegd aan de knie zodat de knie extra stevig wordt. Bovendien laten we nu alles van de oude gescheurde kruisband, dat nog deels werkt, ter plekke zodat de zenuwvezels en bloedvaten hiervan in de nieuwe kruisband kunnen ingroeien. Deze technieken zijn heel geavanceerde evolutie van de technieken van vroeger en maken toch wel een groot verschil. Ze zijn alleen wel technisch veel moeilijker en vereisen voldoende ervaring en een gespecialiseerde kniechirurg.

Speciale situaties bij knieletsels

Knieletsels komen in allerlei vormen voor. Naast een voorste kruisbandletsel kunnen er ook breuken zijn, meniscusletsels, kraakbeenletsels, … Het is belangrijk dat er geavanceerde technieken gebruikt worden om al deze letsels perfect te kunnen behandelen. Om de meeste optimale zorg te kunnen bieden is vaak een snelle MRI scan noodzakelijk .Door de uitstekende samenwerking met de radiologen in Lier kunnen we deze vaak heel snel te pakken krijgen en kan de juiste behandeling onmiddellijk starten.