Anterieur enkel impingement

Oorzaak

Een anterieur impingement of inklemming van de enkel betekent dat er een mechanische inklemming ontstaat aan de voorzijde van de enkel.

Een beenderige inklemming is een mechanisch conflict tussen de voorrand van het scheenbeen aan de enkel en het sprongbeen. Hierbij heeft de voorrand van het scheenbeen en het sprongbeen een beenderig spoor waardoor inklemming ontstaat bij het heffen van de voet.

Beenderig impingement van de enkel

Bij een weke delen inklemming zijn het kapsel of het slijmvlies gezwollen door chronische ontsteking of door een herstellend ligament. 

De oorzaken zijn uiteenlopend. Impingement ontstaat vaak als een gevolg van contactsporten zoals voetbal waarbij ligamentaire letsels kunnen optreden. Herhaaldelijke blessures van het gewrichtskapsel en het kraakbeen geven aanleiding tot de aangroei van beenderige randen. 

Symptomen

De pijnklachten lokaliseren zich voornamelijk aan de voorzijde en binnenzijde van de enkel. Er kan een blokkage gevoel ontstaan bij het afrollen en bewegen van de enkel. Soms gaat dit gepaard met lokale zwelling.

Diagnose en onderzoeken

De diagnose wordt gesteld door een klinisch onderzoek en een radiografie van de enkel.

Drukpijn vooraan de enkel bij een weke delen impingement

Vaak zal een MRI of SPECT-CT worden aangevraagd om weke delen of beenderig impingement op te sporen, alsmede bijkomende letsels uit te sluiten.  

Behandeling

Lokale behandelingen met ontstekingswerende gel of ontstekingsremmers kunnen tijdelijk pijnverlichting bieden. 

Een cortisone infiltratie in het gewricht kan de ontstekingsreactie verminderen. Dit kan nuttig zijn om de diagnose te bevestigen of om de klachten tijdelijk onder controle te krijgen. 

Kinesitherapie zal de stabiliteit en mobiliteit van de enkel te verbeteren. 

Artroscopie van de enkel
Artroscopisch beeld van anterolateraal impingement

Door een kijkoperatie of artroscopie van de enkel kunnen de beenderige gewrichtsranden en storende weke weefsels worden weggenomen. Aan de voorzijde van het gewricht worden 2 kleine huidincisies gemaakt waarin een camera en werkinstrumenten worden ingebracht. De ingreep gebeurt dus minimaal invasief waardoor er minder pijn en minder zwelling is dan bij open ingrepen. 

Postoperatief dient men 2 krukken te voorzien en voldoende hoogstand gedurende de eerste 10 dagen. De enkel kan gedurende enkele weken tot maanden gezwollen blijven.