Haglund exostose of syndroom

Oorzaak

Het hielbeen heeft aan de achterzijde een normale prominentie. Deze bevindt zich net voor de aanhechting van de achillespees. De grootte van deze knobbel varieert. Indien dit meer uitgesproken is, spreekt men van een Haglund exostose. Deze kan door chronische druk en wrijving een ontsteking veroorzaken van de slijmbeurs (bursa) die daar aanwezig is. Dit wordt een ‘bursitis’ genoemd. Wanneer hierbij de achillespees bijkomend erg aangetast is, dan spreekt van een Haglund syndroom.

Symptomen

Er ontstaat overdruk en pijn ter hoogte van de hiel door het dragen van schoeisel.

Diagnose en onderzoek

De diagnose wordt klinisch gesteld. Een radiografie wordt gevraagd om de aanwezigheid van de exostose te bevestigen of om andere aandoeningen uit te sluiten. Indien er ook ontsteking is van de achillespees kan een echografie of MRI scan noodzakelijk zijn.

Haglund exostose met bursitis

Behandeling

Aanpassing van schoeisel kan de overdruk verminder en de klachten verlichten. 

In sommige gevallen dient de exostose verwijderd te worden met een kijkoperatie en een mini-open ingreep. De ingreep gebeurt via dagziekenhuis. Er is geen gipsimmobilisatie nodig. 2 krukken te voorzien gedurende 2 weken en voldoende hoogstand. Nadien kan de revalidatie reeds gestart worden.

Artroscopie van de achtervoet voor Haglundexostose

Wanneer er ook verkalkingen uit de achillespeesaanhechting moeten verwijderd worden dan gebeurt de ingreep open. Hierbij kan het nodig zijn de aangetaste weefsels ter hoogte van de aanhechting van de achillespees mee te verwijderen of te debrideren.

Open ingreep voor verkalkingen in de achillespees

De eerste 2 weken wordt er een gips voorzien waarop niet mag worden gesteund. Hoogstand is essentieel de eerste 2 weken na de ingreep om een goede genezing te bekomen en om de pijn goed onder controle te houden. Hierna wordt er overgeschakeld naar een afneembare gips of brace gedurende nog eens 4 weken. Deze kan dan 4-5x per dag worden verwijderd om onbelaste mobilisatie oefeningen te verrichten. Met de gips of brace mag er gedeeltelijk gesteund worden. Vanaf week 6 starten we met kinesitherapie en het afbouwen van de brace/gips. Zwelling en reactie kunnen gedurende enkele maanden aanwezig blijven.

Postoperatieve open gips