Inklemming achteraan de enkel of posterieur enkelimpingement

Een posterieur impingement of inklemming aan de achterzijde van de enkel onstaat in veel gevallen door een losliggend of afgebroken botje aan de achterzijde van de enkelgewricht. Dit wordt het ‘os trigonum’ genoemd. Het os trigonum is een accessoire botkern die ontwikkeld is in de embryonale fase.  Dit komt voor bij 2,5% tot 14% van de populatie. Niet elk os trigonum geeft problemen en vaak is het een toevallige vondst wanneer een radiografie genomen wordt voor een ander probleem. Een andere oorzaak van pijn kan een inklemming zijn van een buigspier van de grote teen.

Symptomen

Door het buigen van de enkel kan er pijn en inklemming aan de achterzijde ontstaan. De extreme buigbeweging of ‘plantaire flexie’ kan bv bij balletdansers aanleiding geven tot impingement.

Diagnose en onderzoek

Een gewone radiografie kan een os trigonum aantonen. Soms zal een NMR-scan worden gevraagd om de diagnose te bevestigen of andere oorzaken in het licht te stellen.

Os trigonum op een radiografie van de enkel
Os trigonum met ontstekingsreactie op NMR

Behandeling

Rust, ijs en ontstekingsremmende middelen geven vaak beterschap. Soms wordt een cortisone inspuiting gegeven.

Als de klachten blijven aanslepen kan het os trigonum operatief verwijderd worden. Dit kan gebeuren door een kijkoperatie of artroscopie aan de achterzijde van de enkel. 

Artroscopie van de achterzijde van de enkel
Artroscopisch beeld achterzijde van de enkel met een vrijgemaakte buigpees van de grote teen