Padel blessures. Meer voorkomend dan je denkt. Onze knie- en schouderchirurg Dr Steven Heylen legt uit …

Ziet u veel blessures bij padelspelers? 

Padel is een razendpopulaire racket- en balsport die door spelers van alle leeftijden kan gespeeld worden. Het sociale aspect is zoals bij elke sport zeer belangrijk en omdat het op een kleiner terrein wordt gespeeld en vaak met 4 spelers, is dit aspect bij padel één van de redenen waarom het zo populair is geworden. Ook spelers in minder goede conditie kunnen, omdat het zich op kleiner terrein afspeelt, genieten van het spel en het sociale aspect. Dit kan uiteraard alleen maar aangemoedigd worden, maar het betekent wel vaak dat minder “getrainde” spelers zo ook een hoger risico lopen op blessures.

Welke blessures ziet u het vaakst?

Als knie- en schouderchirurg zie ik de meeste padelblessures. De meest frequente blessures die ik zie, is een overbelasting van de schouder of een peesscheur van de schouder en knieblessures zoals een meniscusscheur, kruisbandscheur of binnenste bandscheur. 

Wat is een peesscheur van de schouder?

Peesscheuren in de schouder kunnen ontstaan als een normaal proces van ouder worden en je moet er niet altijd iets fout voor gedaan hebben. Het kan ook zijn dat je al langer met een peesscheur rondliep, maar dat door meer te bewegen (wat op zich een goede zaak is) er meer pijn door de scheur ontstaat. Een val of foute beweging bij het padellen, kan wel eveneens een oorzaak van een peesscheur zijn. Een peesscheur is niet altijd voorkombaar, maar het is wel belangrijk om uw schouder en lichaam flexibel te houden en altijd goed op te warmen voor het sporten. 

Een peesscheur van de schouder geeft meestal pijn (vaak ’s avonds, in rust en ’ s nachts) en kan ook gepaard gaan met krachtsverlies. Bij een acuut ongeval of bij blijvende pijn is het toch belangrijk dat er wordt nagegaan of er geen peesscheur aanwezig is. De meeste peesscheuren bij actieve mensen die graag actief blijven, worden best geopereerd door een gespecialiseerde schouderchirurg. De meest geavanceerde technieken voor een peesherstel, geven de meeste kan op een succesvol resultaat. 

Hoe weet ik of ik een meniscusscheur of kruisbandscheur heb opgelopen?

De meeste kruisbandscheuren worden opgelopen door een echt ongeval waarbij men meestal uitschuift en echt wel het gevoel heeft dat er iets fout is gebeurd. Soms echter is het ongeval vrij mineur. Meniscusscheuren kunnen ontstaan door een foute draaibeweging, maar kunnen ook in de loop der tijd zijn ontstaan door de leeftijd en kunnen wel verergerd worden door repititieve bewegingen.

Bij blijvende pijn aan de knie is het toch aangeraden dit te laten nakijken door een gespecialiseerde kniechirurg. Soms is de pijn een gevolg van reeds slijtage in de knie. Een goede brace en eventuele infiltraties (spuiten) kunnen dan soms een grote verbetering geven. 

Hoe kan ik een padelblessure voorkomen?

Een fikse wandeling of een loopmomentje en een goede stretchbeurt voor het starten met padellen, kan al blessures voorkomen. Start nooit met koude spieren aan een padelwedstrijdje. Stretch je kuitspieren, bovenbeenspieren, lage rug, schouders, ellebogen en polsen. Gebruik ook goede schoeisel dat gemaakt is voor raketsporten. Dergelijke schoeisel biedt meestal meer zijdelingse steun en meer tractie dan traditionele loopschoenen. Gebruik ook een padelracket van de juiste grootte om de krachten op het schouder-, elleboog- en polsgewricht te beperken. Indien je nieuw bent in de sport, kan het nuttig zijn om een aantal padellessen te volgen. Bij onervaren spelers wordt er vaak veel meer kracht gebruikt vanuit de schouder en bovenarm dan bij ervaren spelers, die meer gebruik maken van momentum en onderlichaam om krachten over te zetten. 

Hebt u nog advies voor de padelspelers?

Geniet vooral van het spel en laat u niet afschrikken uiteraard. Hebt u toch een blessure en hebt u zelf het gevoel dat het niet betert, zoek dan professionele hulp op. Wij zijn er om u te helpen! Zorg er ook voor dat uw chirurg voldoende expertise heeft in het behandelen van deze letsels. Ze vereisen gespecialiseerde zorg en technieken.